تناسب اندام یکی از مؤلفههای مهم سلامتی و رفاه جسمی افراد جامعه است که باعث حفظ سبک زندگی سالم و ارتقا کیفیت زندگی میشود. با این حال، امروزه بسیاری از افراد با دشواریها و چالشهایی روبهرو هستند که برطرف کردن آنها و به دست آوردن تناسب اندام مطلوب، چالشی بزرگ برای آنها به شمار میآید. در این مقاله به 7 دشمن تناسب اندام اشاره خواهیم کرد.
دشمنان تناسب اندام چه چیزهایی هستند؟
تناسب اندام و سلامت جسمانی یکی از اهداف مهمی است که برای بسیاری از افراد در جوامع مدرن، مورد توجه قرار گرفته است. با افزایش آگاهیها درباره اهمیت ورزش، تغذیه صحیح و سبک زندگی سالم، علاقهمندان به بهبود تناسب اندام و کاهش وزن به دنبال راههایی برای دستیابی به هدفشان میباشند. اما متأسفانه، در این مسیر، با عواملی مواجه میشوند که ممکن است باعث کاهش انگیزه و ایجاد مشکلات روانی گردد.
1. بیخوابی و کم خوابی
بیخوابی یکی از دشمنان مهم تناسب اندام و سلامتی است که میتواند تأثیرات بسیار منفی بر روی عملکرد جسمانی و روانی افراد داشته باشد. داشتن خواب کافی و کیفیت مناسب آن، از اهمیت ویژهای برخوردار است و برای حفظ تناسب اندام و رفاه جسمی ضروری میباشد. هورمون گرلین که به عنوان هورمون گرسنگی نیز شناخته میشود در صورت کم خوابی یا بی خوابی بیشتر ترشح میشود و موجب پرخوری و اضافه وزن شخص میشود.
2. آلودگی هوا
آلودگی هوا یکی از دشمنان مهم تناسب اندام و سلامتی است که اثرات مخربی بر روی سلامت انسانها دارد. هوای آلوده حاوی ذرات معلق، آلایندههای شیمیایی و گازهای سمی است که ممکن است از منابع مختلفی مانند خودروها، صنایع، نیروگاهها و حریق سوختهای فسیلی به هوا منتشر شوند. این آلایندهها میتوانند تأثیرات منفی بر روی تناسب اندام و سلامت فرد داشته باشند.
در سال 2007، یک پژوهش در آمریکا انجام شد که نتایج آن نشان میدهد که ترکیباتی همچون فتالات و بیسفنول A، که در برچسبهای غذایی و مواد دیگر به کار برده میشوند، ممکن است خطر ابتلا به چاقی را افزایش دهند. این ترکیبات شیمیایی در محصولات مختلف مانند بستهبندیها، ظروف غذایی و مصنوعات پلاستیکی یافت میشود و ممکن است به طور غیرمستقیم با غذاها و مایعات مختلف تعامل داشته باشد.
بر اساس نتایج این پژوهش، این ترکیبات میتوانند تأثیرات زیانباری بر روی هورمونهای انسان داشته باشد و باعث تغییر در هورمونها شود. تغییرات در هورمونها میتواند تأثیرات مختلفی بر روی سلولهای چربی و میزان انبساط آنها بگذارد که در نهایت منجر به افزایش وزن و چاقی فرد خواهد شد.
3. داروها
یکی دیگر از دشمنان تناسب اندام داروها هستند و مصرف برخی از داروها میتواند به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر روی تناسب اندام تاثیر بگذارد.
- قرص های ضد بارداری: قرص های ضد بارداری حاوی هورمون های استروژن و پروژسترون مصنوعی هستند و باعث افزایش اشتها و حبس شدن آب در بدن میشود که میتواند منجر به افزایش وزن و از بین رفتن تناسب اندام شود.
- داروهای اعصاب: داروهای ضد افسردگی که معمولاً برای درمان اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب، اختلالات اضطرابی و برخی اختلالات خلقی مصرف میشود و متاسفانه یکی از دشمنان تناسب اندام بهشمار میرود. این داروها با افزایش اشتها و افزایش گلوکز خون، باعث پرخوری و در نتیجه اضافه وزن فرد میشود.
- داروهای دیابت: برخی از داروهای دیابت باعث افزایش جذب قند و انسولین در بدن میشود و موجب از بین رفتن تناسب اندام در فرد میگردد.
- داروهای سرطان: برخی از داروهای سرطان باعث افزایش اشتها و تغییر در متابولیسم بدن و در نتیجه اضافه وزن میشود.
4. مصرف دخانیات و الکل
یک دشمن تناسب اندام دیگر، مصرف دخانیات و نوشیدنی های الکلی میباشد. مصرف دخانیات و الکل هر دو میتوانند به طور مستقیم و غیرمستقیم باعث افزایش وزن شوند، اما تاثیرات عمدهای که روی بدن میگذارند عبارتند از:
- افزایش اشتها: مصرف دخانیات و الکل ممکن است اشتها را افزایش دهد. مصرف تنباکو (سیگار) معمولاً باعث کاهش اشتها میشود؛ اما برخی افراد ممکن است به دلیل اضطراب یا تأثیرات دیگر مصرف دخانیات به افزایش اشتها بیفتند. همچنین، مصرف الکل نیز میتواند اشتهای فرد را افزایش دهد و به مصرف بیش از حد غذا منجر شود.
- اثرات متابولیک: مصرف دخانیات و الکل میتواند به تغییر در سطح هورمونها و متابولیسم بدن منجر شود. این تغییرات ممکن است باعث کاهش سرعت چربیسوزی و افزایش ذخیره چربیها شود، که به افزایش وزن منجر میشود.
- کمکاری جسمانی: مصرف دخانیات و الکل میتواند باعث کمکاری جسمانی و کاهش میل به تمرینهای ورزشی و فعالیت بدنی شود و در نتیجه کمکاری جسمانی منجر به کاهش چربیسوزی و افزایش وزن در فرد خواهد شد.
- تغییر الگوی تغذیه: مصرف الکل ممکن است باعث تغییر الگوی تغذیه شود و فرد بیشتر از غذاهایی با ارزش غذایی پایین و با کالری بالا مصرف کند که منجر به افزایش وزن میشود.
- اضطراب و تنش: مصرف دخانیات و الکل ممکن است باعث اضطراب و تنش شود، که برخی افراد را به خوردن بیش از حد غذا و افزایش وزن ترغیب میکند.
5. برخی از بیماری ها
برخی از بیماری ها دشمن تناسب اندام هستند و ابتلا به آنها باعث افزایش وزن و چاقی فرد میگردد. کم کاری تیروئید، افسردگی، سندروم پلی کیستیک تخمدان، برخی بیماری های کبد، دیابت و ... از جمله بیماریهایی هستند که باعث اضافه وزن و چاقی فرد میگردند.
6. فست فودها
افراد بسیاری به علت داشتن مشغلههای زیاد برای تامین غذای روزانه خود به دنبال راه های سریعتر هستند، به همین دلیل استفاده از فست فودها در سال های اخیر بسیار افزایش یافته است. تحقیقات علمی نشان میدهد فست فودها به علت داشتن چربیهای اشباع شده، چربیهای ترانس، مواد نگهدارنده و فرآوری شده علاوه بر ابتلا به بیماری فشار خون و مشکلات گوارشی، باعث افزایش کلسترول خون میشود و به عنوان دشمن تناسب شناخته میشود.
7. کم تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی
کمتحرکی و ورزش نکردن میتواند به افزایش وزن و چاقی منجر شود. اصطلاح "کمتحرکی" به وضعیتی اشاره دارد که فرد بهصورت معمولی به فعالیت بدنی نمیپردازد و وقت زیادی را در حالت استراحت و نشسته میگذراند. در این شرایط، بدن نیاز کمتری به انرژی دارد و در نتیجه مصرف کالری کمتری نیاز دارد. اگر تعداد کالریهای مصرفی بیشتر از کالریهای مورد نیاز بدن باشد، اضافه وزن رخ میدهد.
نتیجه گیری
در این مقاله 7 دشمن تناسب اندام به شما معرفی شد. با انتخاب سبک زندگی سالم و الگوی مناسب تغذیه میتوانید علاوه بررسیدن به اندام دلخواه، سلامت روحی خود را نیز تقویت کنید.