چاقی و افسردگی دو عاملی که بصورت مستقیم و غیر مستقیم به هم ارتباط داشته و گاها یکی عامل بروز دیگری است. در واقع عوارض چاقی و افسردگی تا حدی بروز این عارضهها را در بدن به همراه دارند، این ارتباط میتواند تحت تاثیر مصرف یک داروی ضد افسردگی یا تاثیر پرخوری عصبی بر اضافه وزن افراد و مواردی از این قبیل باشد.
این بدان معناست که یا افراد چاق، با افسردگی مواجه هستند، یا اینکه افسردگی افراد، منجر به بروز عارضه چاقی میشود. در هر صورت بیشتر کارشناسان بر این امر تاکید دارند که ارتباط چاقی و افسردگی در بیشتر افراد تحت درمان وجود داشته و برای جلوگیری از تاثیر پذیری این موارد از هم و بروز هر کدام در افراد باید راهحلهای اصولی را شناخت.

امروزه کاهش وزن و رهایی از چاقیهای بی منطق و ادامه دار از اولین خواستههای افرادی است که با افزایش وزن کم کم اعتماد به نفس حضور خود در اجتماع را از دست میدهند. از این رو در این مقاله از سایت بهین دارو با بررسی ارتباط چاقی وافسردگی به توصیههای برای مبارزه با افسردگی به وجود آورنده چاقی یا افزایش وزن ایجاد کننده افسردگی در افراد پرداخته ایم.
تعریف چاقی (چاقی چیست؟)
همانطور که قبلا در مقالات تناسب اندام و عوارض کمبود وزن اشاره داشتیم، چاقی و لاغری بدن بر اساس یک شاخص به نام شاخص توده بدنی و با یک عدد در مقایسه با استانداردهای معرفی شده دراین شاخص تعیین میشود. اما معیارهای دیگری هم وجود دارد مثلا یک معیار استاندارد برای تعریف چاقی این است که وزن شخص نسبت به قد وی، ۲۰ درصد بیشتر از وزن ایده آل باشد.

پس قبل از اینکه به بررسی ارتباط چاقی و افسردگی بپردازیم، به تعریف افزایش وزن منجر به چاقی اشاره داشتیم تا بدانید دقیقا با چه عارضهای مواجه هستید.
چه ارتباطی بین چاقی و افسردگی وجود دارد؟
قبل از هر چیز به این امر اشاره داشتیم که صرفا نه تمام افراد مواجهه با چاقی افسرده هستند، و نه افراد مبتلا به افسردگی چاق هستند.
در این مقاله در خصوص عوارضی از افسردگی که ممکن است افزایش وزن را به دنبال داشته صحبت میکنیم و هدف ما رسیدن به یک برنامه غذایی و روش زندگی مناسب برای روحیه بخشی افراد و شروع پروسه کاهش وزن و رهایی از آسیبهای روحی ناشی از افسردگی است.
دلایل تاثیر پذیری چاقی و افسردگی از یکدیگر
چاقی و افسردگی،نشانههایی را به همراه دارند که هر کدام با تاثیر بر ذهن و روان افراد هم میتواند باعث اختلال روانی شود و هم در ادامه افزایش وزن را به همراه داشته باشد، در درجه اول شناخت سریع علائم افسردگی و پرهیز از مصرف داروهایی آرام بخش بدون تجوزیر پزشک و مشورت با افراد متخصص پیشنهاد ما به افراد دارای نشانههای چاقی ناشی از افسردگی است.

از اصلی ترین دلایل تاثیر گذاشتن چاقی و افسردگی بر هم میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- - عوارض مصرف داروهای ضد افسردگی که منجر به مصرف کالری بالا و غذای زیاد میشود.
- - نداشتن امید به آینده و عدم تحرک افراد افسرده
- - مصرف زیاد کالری، چربی و شیرینی در مواقع ناراحتی که به آن پرخوری عصبی نیز میگویند.
- - از دست دادن اعتماد به نفس با چاقی که منجر به نا امیدی و بروز افسردگی میشود.
- - کم تحرکی و انزوا طلبی افراد افسرده که عدم چربی سوزی ناشی از مصرف غذا را به همراه داشته که منجر به ایجاد توده چربی در افراد میشود.
- - ترشح هورمون سروتونین در افراد افسرده کاهش و همین امر اضافه وزن و چاقی را به همراه دارد.
- - تاثیرات نامطلوب چاقی و افسردگی بر دیگر قسمت های بدن و بروز عارضههایی مثل دیابت، مشکلات قلبی، مشکلات تنفسی و ...
بروز افسردگی در دوره کاهش وزن با روشهایی مثل انتخاب انواع قرص لاغری، رژیمهای غذایی یا یک ورزش مناسب ممکن است پروسه لاغری افراد را به خطر بیاندازد. از این رو توجه داشته باشید در صورت مواجهه با علائم افسردگی حتما با افراد متخصص در این زمینه مشورت و خود را در معرض بروز مشکلات ناشی از افسردگی قرار ندهید.
درمان چاقی و افسردگی
برای درمان چاقی و افسردگی که بهم ارتباط دارند، باید زمینه برطرف شدن هر دو را بطور همزمان فراهم ساخت. بعنوان مثال اگر یک برنامه غذایی کم کالری برای خود در نظر میگیرید یا تحت نظر پزشک متخصص با مصرف انواع داروهای لاغری در حال کاهش وزن هستید در مقابل باید به فعالیتهای موثر در افزایش روحیه، امید و نشاط روحی نیز توجه داشته باشید.
در این بخش چندین مورد تاثیرگذار در درمان چاقی و افسردگی را با هم مرور میکنیم:
بر بشقاب غذای خود نظارت داشته باشید.
غذاهای شیرین، چرب، پرکالری و چاق کننده را کم کم از سبد غذاییتان کنار بگذارید، از آنجایی که داروهای ضد افسردگی گاها با عوارض افزایش اشتها همراه است، بنابراین مصرف کربوهیدارتها به مرور زمان چاقی و افزایش توده های چربی را در بدن شما به همراه دارد.

از این رو همین حالا به فکر اصلاح برنامه و رژیم غذایی تان باشید.
تحرک داشته باشید و اجبار ورزش را در خود ایجاد کنید.
ورزش را برای ایجاد انگیزه، نشاط و داشتن یک روحیه قوی برای مبارزه با بیماریهای چون افسردگی همیشه در برنامه زندگیتان داشته باشید. در هنگام درمان چاقی و افسردگی ورزش یک انتخاب عالی است. علاوه بر بالا بردن سوخت و ساز بدن در تغییر روحیه افراد نقش بسزایی دارد.

از آنجایی که ورزش علاوه بر جسم انسان بر روحیه و ذهن تاثیر مثبتی داشته برای مبارزه با چاقی و افسردگی پیاده رویهای منظم، ورزشهای سبک و همین طور شرکت در ورزشهای همگانی در بهبود روحیه و کنترل افسردگی در افراد تاثیر بسزایی دارد.
روی شادی تمرکز داشته باشید.
قبل از هر چیز بعنوان یک انسان سالم شاد بودن خود را بپذیرید، قبول کنید که شادی حق شماست و برای خندیدن خود دلایل مطلوبی ایجاد کنید. یک انسان افسرده، که تمایل زیادی به چاق شدن دارد، قبل از هر چیزی باید خود را با نواقص جسمی و روحی بپذیرد و به شاد بودن خود کمک کند.

شرایط درمان چاقی و افسردگی با شادی مساعد تر شده و از بابت این عامل اگر چه به سختی در یک انسان افسرده شکل میگیرد، اما تاثیر بسزایی در بهبود اختلالات روحی و ذهنی آن دارد.
عوارض چاقی و افسردگی را جدی بگیرید!
در پایان مقاله چاقی و افسردگی توجه داشته باشید که عوارض هر دو این موارد به حدی است که میتواند بیماریهای زمینهای جدی دیگری را در افراد ایجاد کند. بنابراین از عوارض چاقی و افسردگی به سادگی نگذرید. اگر فردی در نزدیکی شما زمینه افسردگی دارد، او را به قرار گرفتن در یک پروسه درمان ترغیب و جلوی بروز مشکلاتی مثل چاقی ناشی از مصرف داروهای افسردگی یا اختلالات روانی را بگیرید.
همه انسانها حق دارند به فکر زیبایی، تناسب اندام و روحیه شاد خود باشند و از این شناخت کافی عوارض و علائم چاقی و افسردگی تا حدی در جلوگیری و پیشگیری از بروز آنها نقش بسزایی دارد. حتی اگر بهترین روشهای لاغری و تناسب اندام را برای خود برگزینید، نمیتوانید از اهمیت یک روحیه قوی و روانی سالم غافل باشید و باید در همه حال به این موارد توجه داشته باشید.